Vroegtijdig taxeren

In een vroeg stadium een taxatie opdracht geven kan veel geld besparen. Dat ervoer het jonge koppel Maurits en Sophie.

Maurits en Sophie waren verliefd geworden op een huis in Bleiswijk. Na een mondeling akkoord op de aankoop, besloten zij direct een taxatie op het huis te laten uitvoeren. Patrick van Lansingermeer had de mogelijkheid om dezelfde week het nieuw gekochte huis te taxeren.

Patrick ging aan de gang met een inspectie, het onderzoeken van de juridische aspecten en het raadplegen van de bestemmingsplannen. Toen hij vervolgens een prijsafweging ging maken, kwam Patrick tot de conclusie dat de koopsom van het huis aanzienlijk te hoog was.

Met deze informatie is het jonge koppel teruggegaan naar de onderhandelingstafel. Door de wettelijke bedenktijd die zij nog hadden, was het mogelijk om in heronderhandeling te gaan. Uiteindelijk hebben zij het huis gekocht, maar is de koopsom met €12.500,- omlaag gegaan.

Hoge huizenprijzen

Op dit moment breken de huizenprijzen alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Veel jonge kopers zitten aan de grens van wat ze kunnen betalen. Daarbij speelt momenteel ook de coronacrisis mee.

Tijdens de crisis is de bouw van nieuwe woningen namelijk stilgevallen. Op dit moment is de vraag naar koophuizen vele malen groter dan het aanbod dat op de markt aanwezig is. Door deze krapte worden de huizenprijzen omhooggedreven. Daarnaast ervaren, met name de starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis kopen als investering.

Voor jonge kopers is het dus van belang om slim te handelen bij het kopen van een huis. Door in een vroeg stadium een taxatie uit te laten voeren, bestaat de kans dat er een nieuw licht wordt geworpen op de koopsom van het huis. Dit kan vervolgens betekenen dat er geld kan worden bespaard tijdens het kopen van een nieuw huis.

Niet alleen voor jonge kopers, maar voor iedereen die op het punt staat om een huis te kopen, is het interessant om in een vroeg stadium een taxatie uit te laten voeren. Patrick van Lansingermeer is in ieder geval blij dat Maurits en Sophie hun droomhuis voordeliger hebben kunnen kopen.

Bekijk onze overige klantverhalen