Loan to Value

In mei 2020 heeft Lansingermeer een taxatie gedaan bij een huis in de wijk Noordhove. De eigenaar (Michael) van de woning had het vermoeden dat de marktwaarde van zijn woning behoorlijk was gestegen. Door deze stijging was het bij zijn geldverstrekker mogelijk om de risico opslag te verlagen. Dat scheelde al snel € 750 per jaar. De geldverstrekker wilde ter onderbouwing van de casus een gevalideerd taxatierapport ontvangen. Via een advertentie op Facebook kwam Michael bij Lansingermeer terecht. 

Na aankoop is er flink verbouwd

Michael heeft eind 2015 een nieuw huis gekocht in Zoetermeer. Vanwege een kinderwens waren zijn vrouw en hij op zoek naar een ruimere woning in een kindvriendelijke wijk. In die tijd zaten we in de herstelfase van de financiële crisis. Hierdoor lagen de huizenprijzen nog laag. Na aankoop van de woning hebben Michael en zijn vrouw de woning flink verbouwd. De woonkamer is uitgebouwd en er is een dakkapel geplaatst. Daarnaast zijn de keuken, wc’s en badkamer volledig vernieuwd.  

Door deze verbouwingen was de woning al meer waard geworden. Maar doordat de huizenmarkt de laatste jaren ook nog is omgeslagen, zijn de prijzen flink gestegen. “We wisten dat de marktwaarde gestegen was. Dat we hier iets mee konden was ons echter niet bekend. Toevallig lazen we over de risico opslag in een advertentie van Lansingermeer.“  

Hypotheekrente verlaging

Michael is toen gaan rekenen welke waarde zijn woning moest hebben om een deel van de risico opslag te laten vervallen. In die periode stond er ook een vergelijkbaar huis te koop. De vraagprijs hiervan was voor Michael voldoende informatie om met Patrick (taxateur Lansingermeer) contact op te nemen. Patrick: “Ik vraag altijd eerst of de klant wil uitzoeken of het bij zijn geldverstrekker lonend is om hypotheekrente verlaging aan te vragen vanwege loan to value. Dit is helaas niet altijd zo.” Bij de geldverstrekker van Michael gelukkig wel!  

Het moet wel de moeite waard zijn

“Ik wilde uiteraard wel zeker weten dat er uit de taxatie een bepaalde waarde kwam,” aldus Michael. Taxateur Patrick heeft daarom vooraf onderzoek gedaan en gaf een duidelijke waarderange. Na de bezichtiging van de woning was het duidelijk. De waarde was voldoende gestegen om een hypotheekrente verlaging aan te vragen. Patrick is aan de slag gegaan en twee dagen later zat het NWWI taxatierapport in de mailbox van Michael. 

Michael is erg blij met de samenwerking met Lansingermeer. “Ik vond het erg prettig dat ik van te voren met taxateur Patrick kon overleggen. Zo konden we vooraf bepalen of het de moeite (en het geld) waard was om tot taxatie over te gaan. Daarnaast ben ik natuurlijk erg blij dat mijn risico opslag omlaag gaat. Dat scheelt mij € 750 per jaar!”

Bekijk onze overige klantverhalen