Overlijden

Eigenaar van de koopwoning

Na een overlijden erven de nabestaanden de bezittingen. Een woning is hier onderdeel van en behoort nu tot de nalatenschap. De erfgenamen zijn nu verantwoordelijk voor het beheer van de woning. Vaak zal de woning echter in de verkoop gaan. Maar wat is de woning waard? Laat je bijstaan door een erkend taxateur, die de marktwaarde van de woning kan bepalen. 

Ook de afhandeling met de belastingdienst komt in deze situatie om de hoek kijken. In principe gebeurt dit op basis van de WOZ-waarde. Daarnaast kan een taxatierapport over- of onderbedeling inzichtelijk maken. Er is sprake van over- of onderbedeling wanneer een rechthebbende bij het verdelen van de erfenis een groter dan wel kleiner deel toebedeeld krijgt dan de ander(en). 

Mede-eigenaar van de koopwoning

Wanneer de overledene mede-eigenaar is van een koopwoning valt de woning gedeeltelijk onder de nalatenschap. Dit is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het testament. Daarnaast blijft een erfgename of partner mogelijk in de woning wonen. De hypotheeklasten zullen dan betaald moeten worden door de achterblijvende partner in de woning. Hier komen juridische, financiële en fiscale zaken bij kijken. Een onafhankelijke taxateur kan in deze situatie opheldering geven. Door middel van een taxatierapport krijg jij beter inzicht in de stand van zaken betreft de koopwoning.

Wil je meer informatie ontvangen of direct een vrijblijvende afspraak maken? Neem contact met ons op, wij staan je graag te woord.

Neem contact op