Loan to Value verhouding

Wat is Loan to Value?

Loan to value is de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Sinds 2018 kan er niet meer geleend worden dan de waarde van de woning. Dit houdt een loan to value van 100% in.

Veel bestaande hypotheken zijn afgesloten in de tijd dat er nog meer kon worden geleend dan de marktwaarde van de woning. Zo kon je tien jaar geleden de kosten koper nog gewoon meefinancieren. Voor de meeste mensen leidde dit tot een onzichtbare (hoge) opslag op het rentetarief, de renteopslag. Ook voor huizenbezitters die maximaal 100% geleend hebben zijn er nog renteopslagen.

Wat is een renteopslag?

De geldverstrekker loopt het risico dat de klant de lening niet terugbetaalt. Bij een hypotheek is de woning het onderpand. Is de totale lening hoger dan de marktwaarde van de woning, dan is het risico groter. De geldverstrekker rekent dan een opslag op de hypotheekrente: de zogenoemde renteopslag of risico opslag. Of jij ook een renteopslag hebt en wat de hoogte daarvan is kun je terugvinden in de hypotheekofferte.

De hoogte van de renteopslag wordt dus bepaald door de hoogte van de lening en de hoogte van de marktwaarde. Je kan aanspraak maken op een lagere renteopslag doordat je bedragen hebt afgelost of door het stijgen van de huizenprijzen. Vaak moet je hier wel zelf actie voor ondernemen.

Bespaar honderden euro's per jaar

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in de regio Zoetermeer en Lansingerland flink gestegen. Volgens het CBS zijn de prijzen in Zuid Holland in de periode 2015-2019 met ruim 35% gestegen. De loan to value is hiermee flink gedaald en zo hebben steeds meer hypotheekbezitters de mogelijkheid om de renteopslag te laten dalen. Hiermee kun je honderden euro’s per jaar besparen. Je moet de lagere loan to value echter bij jouw geldverstrekker aantonen met een gevalideerd taxatierapport.

Overleg met jouw hypotheekadviseur of er sprake is van renteopslag en wat er bespaard gaat worden als deze verdwijnt. Lansingermeer Taxatie Service voert graag de taxatie uit.

Ik wil meer weten