WOZ-waarde woning

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ook in Zoetermeer en Lansingerland is dit het geval. Deze stijging heeft invloed op de WOZ-waarde van woningen en daarmee vaak ook jouw maandelijkse lasten. Het afgelopen jaar zijn de gemiddelde huizenprijzen in Zoetermeer gestegen met 10% van 200.000 euro naar 220.000 euro. Voor Lansingerland is dit een stijging van 10,8% van 287.000 euro naar 318.000 euro.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De wet WOZ bepaalt hoe de WOZ-waarde van onroerend goed in Nederland is bepaald. De gemeente is de uitvoerder van de Wet WOZ en bepaalt jaarlijks de waarde van jouw woning. Wil je jouw WOZ-waarde opvragen? Ga dan naar de website van het WOZ-waardeloket. De waardepeil datum is altijd per 1 januari van het afgelopen jaar.

Voor- en nadelen van een hoge WOZ-waarde

Het is per situatie verschillend of een hoge WOZ-waarde in jouw voor- of nadeel is. Een lage WOZ-waarde betekent ook dat de belastingen en heffingen die hieraan gekoppeld zijn lager uitvallen. Hieronder is te zien op welke belastingen en heffingen dit van invloed is. Een hoge WOZ-waarde betekent hogere belastingen, maar dit heeft ook voordelen. Bijvoorbeeld wanneer je jouw huis wilt verkopen en de WOZ-waarde hoger ligt dan de vraagprijs.

Heb jij vragen over de WOZ-waarde van jouw woning? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn?

Maak vrijblijvend een afspraak

Lagere hypotheekrente

Wanneer je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt er bovenop de rente een risico opslag. De verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van je hypotheek, Loan-to-Value, bepaalt de hoogte van deze risico opslag. Wanneer de marktwaarde van jouw woning is gestegen, kan het zijn dat je in een lagere risico klasse terecht komt. Sommige geldverstrekkers zijn bereid om de risico opslag zelfs deels te laten vervallen. Het kan zijn dat dit gebeurt op basis van de WOZ-waarde maar als die laag is, kan het soms beter zijn om een taxatierapport op te laten stellen. Dit doen wij graag.

De WOZ-waarde van een woning heeft invloed op de hoogte van allerlei belastingen:

  • Eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting
  • Onroerendezaakbelasting
  • Schenk- en erfbelasting
  • Watersysteemheffing

Wil jij weten wat jouw woning nu waard is? Een taxatierapport biedt inzicht in de huidige waarde van je woning. Lansingermeer kan snel en vakkundig een taxatierapport voor jou opstellen.

Ik wil meer weten