Huis kopen zonder eigen geld (starters)

Wil jij graag een (nieuwe) plek voor jezelf en/of jouw partner? Ben jij er meerdere keren tegenaan gelopen dat je niet genoeg spaargeld hebt om de verplichte kosten te dekken? Kortom: wil jij als starter een huis kopen zonder eigen geld? In 2020 wordt het jou door de startersvrijstelling wat gemakkelijker gemaakt. Lees gauw verder en ontdek waarom.

Wat houdt kosten koper in?

Bij het kopen van een (nieuwe) woning krijg je natuurlijk te maken met de aanschafprijs. Hiervoor mag je 100% van de waarde van het huis lenen. Een taxatierapport is dan nodig, om de marktwaarde van het huis te kunnen bepalen. Klik hier voor meer info.

Naast de aankoopprijs van het huis, komen er echter meer kosten om de hoek kijken. Veel van deze kosten vallen onder de noemer ‘kosten koper’ (afgekort: k.k.). De kosten koper bestaan voor een deel uit vaste kosten (altijd nodig) en een deel aanvullende kosten (niet altijd nodig). Onder de vaste kosten vallen o.a. de overdrachtsbelasting, notariskosten en bemiddelingskosten voor het afsluiten van een hypotheek. Denk voor de aanvullende kosten aan makelaarskosten, taxatiekosten en de kosten voor een bouwkundig rapport. 

In 2020 bedragen de kosten koper gemiddeld 4% van de aanschafprijs van het huis. Deze kosten mogen niet meer meegefinancierd worden. Ze moeten dus betaald worden uit eigen financiële middelen. Houd er wel rekening mee dat sommige van deze kosten aftrekbaar zijn van de belasting. Een deel van het geld krijg je dus weer terug. Dit geldt bijvoorbeeld voor de taxatiekosten en de kosten van het verkrijgen van de hypotheek.

Overdrachtsbelasting 2020 starters

Dan nu over naar het goede nieuws! In 2020 zullen de kosten koper voor een hoop starters waarschijnlijk een stuk lager uitvallen. De Tweede Kamer heeft namelijk besloten* om zowel starters als doorstromers van 18 tot 35 jaar eenmalig vrij te stellen van de overdrachtsbelasting. Met ingang van 1 april 2021 geldt hierop de aanvullende voorwaarde dat er slechts aanspraak gemaakt kan worden op deze regeling wanneer de koopsom van de woning lager is dan €400.000.

*Op 15 december 2020 zal ook de Eerste Kamer gaan stemmen over dit voorstel. Daarna zal het besluit pas definitief zijn.

Tel uit je winst!

Val jij in de hierboven beschreven categorie? Oftewel: ben jij jonger dan 35 jaar en ga je een eigen huis kopen of doorstromen naar een andere woning? Dan hoef jij de overdrachtsbelasting - 2% van de aanschafwaarde van de woning - eenmalig niet te betalen. Dit scheelt je al gauw een paar duizend euro!

Voorbeeld
Je hebt samen met jouw partner een huis gekocht met een waarde van €250.000. De overdrachtsbelasting zou normaal gesproken 0,02 (2%) * €250.000 = €5.000 bedragen. Dit bedrag hoeven jullie niet te betalen, indien jullie in bovenstaande categorie vallen.

Kopen zonder spaargeld: kan het?

Door de startersvrijstelling is een huis kopen zonder eigen geld dichterbij dan ooit. Besef echter wel dat het overige deel van de kosten koper nog steeds blijft bestaan. Denk aan de notariskosten, bemiddelingskosten etc. Het afsluiten van een hypotheek zonder eigen geld is dus niet mogelijk. Je zult altijd wat spaargeld achter de hand moeten hebben om de verplichte kosten te kunnen dekken.

Lansingermeer Taxatie Service helpt!

Ben jij van plan om een huis te gaan kopen en ben je op zoek naar aankoopadvies of aankoopbegeleiding? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. Daarnaast kun je bij Lansingermeer Taxatie Service natuurlijk ook terecht voor gevalideerde taxatierapporten.

Neem vrijblijvend contact op