Wat is taxeren

Taxeren is toch …. vijf minuten door een huis lopen en wat fotootjes maken”.

Het leek me goed om dit een keer in perspectief te zetten. Veel mensen zien de taxateur alleen aan het werk als deze de woning komt inspecteren. Maar naast de opname ter plaatse, die écht wel langer duurt dan vijf minuten, gebeurt het échte werk op kantoor.

Voorbereiding

Voordat het rapport kan worden uitgewerkt, leest een erkend taxateur zich in in het dossier. Denk daarbij aan het checken op bijzondere juridische rechten en plichten die kunnen worden gevonden in eigendomsbewijs, splitsingsakte en/of algemene akte. Daarnaast worden bestemmingsplannen, bodeminformatie, funderingsinformatie en soms ook stukken van de Vereniging van Eigenaren gecheckt.

Het echte werk

De prijsafweging is natuurlijk het spannendste onderdeel. Hier verzamelt de erkend taxateur eerst zoveel mogelijk recente transactie’s van vergelijkbare woningen, die vervolgens qua prijs moeten worden geïndexeerd naar het waardeniveau van vandaag. Vervolgens worden die transactie’s op tal van punten vergeleken met de taxatiewoning: ligging, ligging van tuin of balkon, gebruiksoppervlakten, perceeloppervlak, bouwjaar, woningtype, staat van onderhoud, staat van afwerking (vloeren, wanden, keuken en sanitair), de aanwezigheid van een garage, parkeren op eigen terrein, de mate van isolatie en duurzaamheid en nog zoveel meer.

Heb jij vragen over jouw woning? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn?

Maak vrijblijvend een afspraak

Taxatierapport huis

Wanneer alles is bekeken en beoordeeld, wordt het rapport ingevuld in de software van het NWWI, dat het rapport, als onafhankelijke toezichthouder, beoordeelt en valideert. Taxeren is tegenwoordig een streng gereguleerde dienst. De regelgeving is gebaseerd op internationaal gehanteerde standaarden (EVS) en omvat onder meer instructie’s omtrent de wijze van rapporteren, maar ook over de vereiste onafhankelijkheid van de taxateur.

Taxeren is zoveel meer dan …. vijf minuten door een huis lopen en wat fotootjes maken”.

Ik wil meer weten